iCloud hackat

För några veckor stormade det rejält i Apples lokaler – något vi inte direkt är vana vid. Det var nämligen så att man utsattes för en hackerattack och mängder med kändisars iCloudkonton blev hackade.

Kod

Och inte nog med själva hacket som faktum, det verkar ha funnits ett uppenbart motiv med denna attack – att få tillgång till kändisarnas privata, och av mer intima slaget bilder – vilket man också fick och sedermera också spred på nätet.

Hur gick det till?

Det är ännu inte helt verifierat från Apple hur attacken har gått till, men enligt sajten ”The Next Web” så gick det till som så att hackarna kom över kändisarnas konton via något man kallar för ett python-skript. Med skriptet så nyttjade man en bugg i Apples servrar, vilket gjorde att man därefter kunde göra en brute force-attack på kändisarnas konton. En brute force attack går till på så vis att man testar många olika lösenord för att få access till kontona.

Det man gjorde var att i attacken nyttja de 500 vanligaste lösenorden från en tidigare läcka av kontouppgifter så kunde man få åtkomst till kontona och så var det med den saken. Apple har låtit meddela att detta inte längre är möjligt efter en uppdatering av sina servrar – men säg det till de som fått sina konton hackade och bilder spridda.