Maximera dina digitala foton

Fotografering är en populär hobby som blivit tillgänglig för allt fler människor sedan den digitala teknikens intåg. Formatet öppnade upp ett tidigare relativt nischat område för en till synes obegränsad mängd av vitt skilda redigeringsmöjligheter. Plötsligt behövde man inget mörkrum längre för att framkalla sina foton, utan enbart en dator.

Förstora bilder gör vi nu med en enkel knapptryckning, efterbelysning och skuggning finns som förinställda filter i de flesta bildbehandlingsprogram. Men detta betyder inte att den nya tekniken skulle ha jämnat ut alla skillnader mellan bra och mindre bra fotografer. Talang och erfarenhet kan fortfarande inte ersättas av en specialfunktion i redigeringsprogrammet. Istället blir den digitala fototekniken helt enkelt en komplettering av fotografens utrustning.

Hos Cyberphoto hittar du det mesta du behöver för att uppgradera, utöka eller utrusta din digitalkamera. Själva fotograferingen optimerar du med anpassade objektiv för specifika tillfällen och stativ för ett smidigare arbete. Nätbutiken har också praktiska väskor som skyddar utrustningen och underlättar vid transporten. Men här finns också komponenter för överföring till datorn när du vill efterbehandla bildfilerna digitalt. Du finner allt från stora minneskort och adaptrar till skanners och skrivare.

För själva fotoredigeringen på datorn finns det ett stort utbud av program som du kan använda dig av. Ett praktiskt alternativ är Adobe Creative Cloud, som samlar flera olika program och erbjuder dessa i form av ett abonnemang via Internet. Användaren kan välja mellan fyra olika versioner, varav en döpts till Photography. Här ingår bland annat Photoshop CC och Lightroom CC samt ett antal av Adobe Creative Clouds särskilda fotofunktioner. Med redigeringsprogrammens hjälp kan du förbättra dina bilder och retuschera med digitala verktyg som utformats just i detta syfte. Men du får också ett enormt svängrum för mer konstnärliga bearbetningar av dina bilder.