Mobiltelefonen i var mans hand

Vi använder oss mer och mer av våra mobila telefoner, utvecklingen har verkligen gått fort och från att ha varit enbart några få som använde mobiltelefon så finns den snart i var mans hand. Alla åldrar har sin egna telefon och många gånger så är att ringa det minsta vi gör med dessa.

Från att ha varit enbart för telefoni så har det blivit en liten dator. Vi kan använda den för allehanda digital verksamhet, det kan vara att spela spel eller skicka e-post. De allra flesta mobiler har en kamera så det fotograferas en hel del. Det är viktigt att tänka på att skydda sin mobil så den inte repas och går sönder. Du kan köpa en tunn glasfilm som suger sig fast på skärmen. Den ger extra bra skydd och om du skulle tappa telefonen i marken kommer glasfilmen att krossas istället för skärmens glas. Skaffa även ett skydd till baksidan som kan vara känslig på ett flertal modeller.

Det är också viktigt att vi gör back-up på telefonen så vi inte tappar bort något om vi skulle råka slarva bort den eller när vi byter telefon. Med molntjänster så kan man återställa en gammal telefon som råkat raderats eller om man köper en ny så kan man läsa tillbaka sin tidigare telefon till den nya, om det är samma modell vill säga. Gå in i telefonens inställningar och ställ in så att säkerhetskopiering är aktivt. Då sköter telefonen det själv och skulle den dö kan du oftast rädda det mesta såsom bilder och kontakter.

Många har hela sitt liv i telefonen, det är bokade möten som ligger i kalender eller bilder på husdjur, barnbarn eller vad man nu fotograferat och att förlora detta är som att förlora en del av sig själv, har man inte gjort back-up så är det svårt att få tillbaka allt.

Om du köper en ny telefon så rekommenderar vi dig att skapa en back-up på direkten, vänta inte tills i morgon eller någon annan dag. Ta för vana att kolla upp om den automatiskt gör back-up om inte så ställ in din telefon så att det görs. Hittar du inte fråga där du köpt din telefon.

Det kan låta jobbigt att behöva skriva in en PIN-kod varje gång du ska låsa upp telefonen, men det är värt det. Och du kommer att tacka dig själv om du hamnar i en situationen där telefonen blir stulen. Då är dina uppgifter säkra och tack vare dina back-upfiler kan du återställa informationen på en annan telefon.