Prisbelönta serier

Tv har kommit långt sedan de svartvita programmen i televisionens start. Nuförtiden finns det hundratals kanaler, tusentals program och Sverige har omfamnat de amerikanska teveserierna och vissa uppnår en slags kultstatus tack vare fantastiska skådespelare och otroliga manusförfattare.

tv

Sopranos(sändes på HBO, 1999-2007)

Utspelar sig i New Jersey och cirkulerar kring maffiafamiljen Soprano.  Familjen har en konsultfirma som täckmantel för sin organiserade brottslighet och serien fokuserar mycket på Tony Soprano som måste lyda och lyssna till sin familj inom maffian och hemma i vardagen. Denna serie har varit den mest framgångsrika i amerikansk tevehistoria. Under sin livstid vann serien 18 Emmys och fem Golden Globes. Den har blivit hyllad av kritiker och tittare genom åren.

Breaking Bad (sändes på AMC, 2008-2013)

Denna serie fick nyss ett hyllat avslut förra året. Breaking Bad är en serie om kemiläraren Walter White som har det svårt ekonomiskt. Han får diagnosen lungcancer i första avsnittet och tack vare det amerikanska sjukvården har han inte råd med behandlingen. Han väljer därmed, tack vare sina kunskaper inom kemi, att koka metamfetamin tillsammans med en före detta elev. Serien vann 10 Emmys  och nominerad till sju Golden Globes. Inte nog med det, Writers Guild of America valde att utnämna serien till den 13: e bäst skrivna teveserien någonsin! Dess popularitet har även lett till att staden Albuquerque , där serien utspelar sig, har slagit upp turistbutiker för showens fans.

Six Feet Under (sändes på HBO, 2001-2005)

Den kortaste serien på den här listan. Serien kretsar kring Fischerfamiljen som driver en begravningsbyrå. Efter faderns död blir den äldsta sonen hemkallad för att hjälpa till i företaget. Vi får följa familjen under de nästkommande fem åren innan en spektakulär final och sista avsnitt.  Kritikerhyllad och vinnare av nio Emmys, tre Screen Actor Guild Awards, tre Golden Globes och en Peabody Award. Och de är bara de största. Serien har fått 117 olika nomineringar under sin livstid och vunnit 46 stycken! Serien lägger stor fokus på mänsklighetens dödlighet och hur man lever vidare efter någon dött.